Vaddisznós munka

 

Sokan úgy gondolják, hogy vaddisznóvadászatra nem szabad drága, pedigrés kutyákat vinni, mert erre a célra megfelelnek a keverékek is. Sok olyan ember van, aki falkában tart terrier-, tacskó-, vagy kopó keverékeket, és azokkal a szezonban rendszeresen jár disznóhajtásra. Az ilyen kutyák mindig együtt dolgoznak, a fiatalok a felnőttektől tanulják meg a munka menetét.

Mielőtt vaddisznóhajtásra indulunk kutyánkkal, arra alaposan készüljünk fel! Elengedhetetlen az alapkiképzés, kiemelendő a behívás fontossága. Fontos, hogy a kutyánkat ultrahangsíppal is be tudjuk hívni, hiszen több kilométer távolságból nem fogja majd a hangunkat meghallani a munka közben.

A síppal történő behívásra való tanítás rendkívül egyszerű: a kutya nevének és a „gyere” vagy a „hozzám” parancs elhangzása után rögtön fújjunk bele a sípba, majd a gyakorlatot addig ismételjük, amíg a kutya a sípjel elhangzásakor azonnal hozzánk jön.

Nagyon jól felkészülhetünk a vadászatra, ha úgynevezett vaddisznós tankertben gyakorlunk. Ez általában 1–1,5 ha nagyságú bekerített terület, általában 1-2 disznóval (60–80 kg körül). Az ilyen pályákon munkaversenyeket is szoktak rendezni.

Az első lépés, hogy tacskónkban az érdeklődést, majd a disznó iránti agresszivitást felkeltsük. Első alkalommal nyers vaddisznóbőrt mutassunk a fiatal tacskónak, mozgatva, előtte húzva biztassuk, hogy fogja meg. Második alkalommal lőtt disznó az alany, ezt is támadnia, ugatnia kell. Majd következik a tankert, ahol kerítésen keresztül mutassuk meg neki a vadat, biztassuk, hogy ugasson, támadjon.

Ezután beengedhetjük a tacskót a kertbe, de előtte a pórázt és a nyakörvet vegyük le, nehogy elakadjon és baleset érje. Küldjük keresni, ha megtalálta a disznókat, akkor biztassuk tovább, hergeljük a támadásra. A jó disznós kutya 1,5–2 méterről támadja a vadat, esetleg itt-ott belecsíp, pörgeti. A tacskó született intelligenciájával kiválóan felméri a helyzetet, tudja hogy meddig mehet el.

A tanítás másik módja, hogy egy bevadászott, tapasztalt tacskóhoz engedjük be a fiatal tanulót szekundálni. Ezzel a módszerrel hamarabb tanulja meg a fortélyokat, de a két kutya bátrabb is, tehát a sérülés veszélye fokozottabb. Egy disznóskutyának egyedül is tudnia kell keresni és dolgozni. Amelyik kutya egyedül is megtalálja a disznót, felér tíz olyannal, ami falkában rohangálva, egymás hangjára reagálva üldöz valamit.

Öt-tíz gyakorlás után elindulhatunk az első éles vaddisznóvadászatra. Azonban az sem mindegy, hogy milyen, egyéb fajtájú kutyák vesznek részt az adott napon a munkában. A hosszú lábú kutyák gyorsan dolgoznak, hamar lehagyják a kurta lábú tacskót, és az nem tudván lépést tartani a vadászat menetével, elkedvetlenedik.

A legoptimálisabbnak az lenne, ha egy adott vadászaton csak tacskók dolgoznának, nem pedig mindenféle egyveleg. Már 2-3 jó tacskó elég ahhoz, hogy eredményes legyen az aznapi hajtás. Szakemberek szerint a tacskók megbízhatóbbak a hajtásban, hanggal dolgoznak, nem úgy, mint a keverékkutyák.

Egy dologra azonban figyelni kell – magas szederindában, hóban nem használhatjuk tacskónkat, mert elakadva könnyen megsérülhet és megölheti a disznó.

És ne feledjük, kis vadásztársunk mindig legyen ott a terítéknél, hogy velünk együtt örülhessen a közösen megszerzett zsákmánynak.

Végezetül pár szó a vaddisznós munkavizsgáról:

•  1–1,5 ha nagyságú, aljnövényzettel sűrűn benőtt, elkerített területen tartják, ahol egy-két disznó van szabadon. A disznók nagysága 60–80 kilogramm körüli.

•  A kutyának a „start” elhangzása után el kell indulnia a vezetőjétől, és lendületesen keresnie kell a területen. Ha megtalálta a disznó(ka)t, akkor azt hanggal kell jeleznie. Ezután pedig folyamatosan kövesse a disznót, vagy folyamatosan csaholva állítsa le.

•  Ha az indítástól számítva öt percen belül nem találja meg a vadat, akkor a vizsgából kizárják. A munka ideje tíz perc.

•  Egyaránt pontozzák az orrhasználatot, a keresés mikéntjét, a rámenősséget és a hangot.

 

Forrás: vadaszat.net- Hermánné Bedics Rita