Vízi munka

A vízi munka lényegében azt jelenti, hogy a lőtt szárnyasvadat – vadkacsát – tacskónk a vízből (legyen az folyó, patak vagy tó) kihozza. Ehhez kutyánknak két dolgot kell jól tudnia: úszni és apportírozni.

Az apportozás tanítását már kicsi korban célszerű tanítani, először valamilyen játékkal vagy bottal kezdjük az oktatást. Minden kiskutya szereti szájába venni a dolgokat, és szeret a gazdájával játszani. Ezt kell kihasználnunk. Ha elhúzzuk az orra előtt a játékot vagy az apportírozásra szánt tárgyat, akkor érdeklődését felkeltjük, és utána fog majd kapni. Ekkor eldobhatjuk, de ne túl messzire, maradjon a látószögében a tárgy, majd bíztassuk: „hozd”! Ösztönösen utána fog indulni és a szájába fogja venni, majd szaladni fog vele. Próbáljuk magunkhoz hívni, és vegyük el tőle a tárgyat. Ezután már csak az ismétlés van hátra, de vigyázzunk, hogy a kiskutya meg ne unja a feladatot. Ha már biztosan behozza a tárgyakat, akkor áttérhetünk a szőrmés és a tollas dolgokra is, hogy ezeket is megszokja a szájában, és ne idegenkedjen tőlük.

A vizet általában minden kutya szereti, de itt is fontos a fokozatosság. Célszerű egy tó sekélyebb partjára vinni a tacskót, és belemenni vele a vízbe, olyan mélységig ahol neki már úsznia kell. Ha biztonságosan úszik, akkor apportíroztassunk vele botot vagy a játékát a vízből. Ha sikerrel jártunk, akkor jöhet a valódi vízi munka!

Ehhez azonban segítségre is szükségünk lesz. Kérjük meg két barátunkat erre a tisztes feladatra:

  • egyikük lövést fog leadni,
  • másikuk a kacsát fogja majd a vízbe dobni.

A kacsa lehet frissen lőtt (bár melegebb időben célszerűbb a tanítást elkezdeni, mert a kutya szívesebben megy tavasszal-nyáron a vízbe, mint hidegebb időben – legalábbis először) vagy lefagyasztás után felengedett.

Két segítőnk takarásban helyezkedjen el. A lövés után a kacsát azonnal be kell dobni a vízbe, de a kutya ne lássa, hogy „emberek keze is benne van a dologban”. Ezután küldhetjük a kutyát a kacsáért, és ha jó volt a tanítás, akkor a siker garantált.

A vízi munkavizsgán a vízbe menési készséget és az apportkészséget nézik, az előbbi magasabb szorzóval számít. Nem önálló vizsgaszám, csak összetett illetve sokoldalúsági verseny keretében rendezhető. A feladat ugyanez, és a követelmény is.

 

Forrás: vadaszat.net-Hermánné Bedics Rita